2. APRIL – MEDNARODNI DAN KNJIG ZA OTROKE

2. april 2019, mednarodni dan knjig za otroke 

»Knjige nam pomagajo, da ne hitimo«

Knjige nam pomagajo, da ne hitimo, knjige nas učijo opazovanja,  knjige nas vabijo, pravzaprav nas kar silijo, da sedemo.

Bralnospodbujevalna akcija ob letošnjem 2. aprilu je namenjena prav temu, k čemur nas spodbuja poslanica litovskega avtorja Kęstutisa Kasparavičiusa: upočasnimo se! Knjige in branje nam lahko pomagajo, da ne hitimo! Na nek način nas lahko upočasni vsaka oz. marsikatera kakovostna knjiga, ki nas pritegne, odvrne od brezglavega hitenja ter nas opozori na bistvene reči, ki bi jih sicer morda prezrli. Že samo branje je ponotranjenje, še prav posebno »oazo mirovanja in topline« pa ustvarjajo glasno branje drugemu oz. drugim, družinsko branje in različne oblike medgeneracijskega branja.

Pri promoviranju letošnje bralnospodbujevalne akcije s Slovensko sekcijo IBBY sodelujejo »tradicionalni« sodelavci s področja mladinske književnosti in branja: Bralno društvo Slovenije, Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS, Pionirska – center za mladinsko književnost in knjižničarstvo pri MKL, DSP – sekcija za mladinsko knjiiževnost, revija Otrok in knjiga pri Mariborski knjižnici in tudi drugi, kajti k branju spodbujamo v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah, v splošnih in šolskih knjižnicah, knjigarnah, medijih idr. K branju spodbujamo tako otroke in mladino kot odrasle in starejše; spodbujamo zasebno branje oz. posameznike, skupine, javnost …

V resnici želimo, da bi branje bogatilo naša življenja čim več dni v tem času pridobitništva, potrošništva, vsestranskega hitenja in naprezanja.

Vir: Društvo bralna značka Slovenije

Mednarodna poslanica ob dnevu knjig za otroke: Datoteka

 

(Skupno 92 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost