MEDNARODNI MESEC ŠOLSKIH KNJIŽNIC

»Zakaj imam rad/a svojo šolsko knjižnico«

(oktober 2018)

Mednarodno združenje šolskih knjižničarjev (IASL – Internatinal Assotiation of School Librarianship  http://www.iasl-online.org/ ) nas tudi letos vabi k praznovanju in promociji šolskih knjižnic z vključitvijo v projekt Mesec šolskih knjižnic.

Leta 1999 so knjižničarji začeli praznovati svoj mednarodni dan na četrti ponedeljek v oktobru, v Sloveniji smo ga prvič praznovali leta 2007, 22. oktobra. Ker se je praznovanju pridruževalo čedalje več držav, se je leta 2008 odbor odločil, da praznovanje prilagodi lokalnemu okolju. James Henri, predsednik IASL, je ugotovil: »Mednarodni dan šolskih knjižnic je dejansko prerasel v mednarodni mesec šolskih knjižnic. To pomeni, da knjižničarji sami lahko izberete ali dan ali teden ali celo ves mesec in ga napolnite z dejavnostmi, posvečenimi vaši knjižnici in s tem, kar šolska knjižnica pomeni šolski skupnosti.« Mednarodni mesec šolskih knjižnic omogoča knjižničarjem, da izberejo dan v oktobru, ki najbolj ustreza njihovi posebni situaciji, ko lahko praznično poudarijo pomembnost šolskih knjižnic.

V slovenskem prostoru bo projekt izpeljala Sekcija za šolske knjižnice pri Zvezi bibliotekarskih društev Slovenije v sodelovanju z Društvom šolskih knjižničarjev Slovenije, ki nas je že obvestila o letošnjem geslu in nam podala napotke za delavnice.

Projekt s svojimi temami opozarja na pomen šolskih knjižnic. Šolske knjižnice so nujno potrebne pri razvoju učnih spretnosti in pri razvoju kritičnega mišljenja. Šolski knjižničarji sodelujejo pri poučevanju, razvijanju učnih strategij, razvijanju različnih vrst pismenosti, razvijanju kritičnega mišljenja in ostalih kompetenc, ki so potrebne za delovanje v današnji družbi.

Letošnje geslo »Zakaj imam rad/a svojo šolsko knjižnico« poudarja, da so šolske knjižnice nujno potrebne pri razvoju medosebnih kompetenc in da so šolski knjižničarji pomemben člen med učencem, učitelji in starši.

Praznovanje mednarodnega meseca šolskih knjižnic opozarja na široko paleto dejavnosti, s katerimi knjižnice učence in starše opremljajo za življenje. V ta projekt smo pri nas na šoli vključeni že osmo leto. V okviru knjižnice bodo potekale naslednje dejavnosti za učence:

  1. OBISK ŠOLSKE KNJIŽNICE S PRAVLJICO tedensko (prvošolci, učenci v OPB 2. – 4. razred),
  2. BRALNICE (starejši učenci v času OPB berejo mlajšim),
  3. REŠEVANJE MEGA KVIZA od 24. oktobra naprej v knjižnici (5. do 9. razred),
  4. SEDMOŠOLCI V ŠOLSKI IN SPLOŠNI KNJIŽNICI (kulturni dan 8.10.),
  5. IZDELOVANJE KAZALK (knjižničarski krožek),
  6. KNJIŽNA ČAJANKA konec oktobra (6. – 9. razred).

Hoče, 1. 10. 2018                                                                  Knjižničarka Lidija Mazgan

(Skupno 92 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost