Kulturni dan s Tonetom Partljičem

Ob kulturnem dnevu 18. 1. 2016 smo na šolo povabili znanega pisatelja Toneta Partljiča, ki je nekaj mesecev v otroštvu prebival tudi v Hočah. Tukaj je bil tudi krščen. Zanimivo je, da mu je takratni hoški župnik ob krstu v priimek vrinil črko »j«, tako da se edini v družini piše Partljič, vsi ostali pa Partlič.

Ta dan smo imeli na programu tudi še baletno predstavo »Labodje jezero« v SNG Maribor, kamor smo se odpravili po srečanju s pisateljem. Tako da je bil naš kulturni dan zelo pester.

Sara in Neja sta v uvodu povedali nekaj besed o avtorjevem življenju in delu.

Najprej je nastopil pred učenci 6. in 7. razredov. Pripovedoval je zgodbe iz svojega otroštva, ki jih lahko beremo v avtobiografski zbirki črtic »Hotel sem prijeti sonce«.

Nato je podelil nekaj nasvetov o obnašanju v gledališču, npr. o kihanju in kašljanju, o ploskanju, o spanju itd. ter učencem na kratko predstavil zgodbo baleta »Labodje jezero«, da bi lažje spremljali in razumeli predstavo.

Kot dramatik nas je popeljal v svet odrskih predstav. Štirje učenci so najprej po njegovih navodilih odigrali 4 dejanja tragedije, nato pa v ponovitvi samostojno izpeljali predstavo »Romeo in Julija«.

William Shakespeare: Romeo in Julija (4 dejanja)

Nejc: napovedovalec

Karin: mati

Špela: Julija

Žan: Romeo

Učenci in učitelji smo nestrpno pričakovali gosta, ki se je zaenkrat nahajal še v ozadju.

V drugem delu je nagovoril učence 8. in 9. razredov. Pripovedoval je zgodbo iz zbirke črtic Slišal sem, kako trava raste, o tem kako se je skoraj že v otroštvu prvič poročil. O tem, kdaj sta dva poročena, ga je seznanila sosedova Verica. Stric ji je namreč povedal: »Enkrat sem dal hlače dol in že sem bil poročen.« Tudi ona se je hotela tako poročiti z njim, a je uspel pravočasno zbežati.

William Shakespeare: Romeo in Julija (4 dejanja)

Klemen: napovedovalec

Daša: mati

Melani: Julija

Jure: Romeo

Tragičen konec: Romeo in Julija se zabodeta in obležita na tleh.

Z lepimi vtisi in polni šaljivih zgodb smo odšli še v gledališče.

Fotografije: Stanka Letonja                                            Besedilo: Neja Rečnik, 8. B

Lidija Mazgan                                                                Lidija Mazgan

(Skupno 102 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost