Nadstandardni program OŠ Dušana Flisa Hoče

Na naši šoli že desetletje izvajamo nadstandardni program v okviru katerega učenci, ki se na šoli učijo nemščine, obiskujejo zanimive kraje in znamenitosti v sosednji Avstriji. Da na naših strokovnih ekskurzijah izvedo tudi vse podrobnosti o državi, ki jo obiščejo, podrobne opise znamenitosti in kulturna ter zgodovinska dejstva, poskrbijo učenci turistične vzgoje, ki se za to prav posebej pripravijo in pogosto pomagajo pri vodenju in izpeljavi ekskurzij.

V letošnjem šolskem letu smo tako izpeljali že dve strokovni ekskurziji k našim sosedom. Na začetku šolskega leta smo z učenci 9. razredov obiskali Dunaj in ob koncu koledarskega leta z učenci 7. razredov božično okrašen Gradec.

Sledita še nadstandardna strokovna ekskurzija v čokoladnico Zotter in obisk gradu Herberstein z živalskim vrtom.

Vabimo vas k prebiranju vtisov, ogledu kratkega potopisa in fotografij, ki so jih pripravili učenci.

Mentorica: Maja Debeljak

 

NAVDUŠUJOČI DUNAJ

Zadnjo septembrsko soboto zgodaj zjutraj smo se učenci devetega razreda, ki obiskujemo pouk nemščine, podali na pot v avstrijsko prestolnico Dunaj. Preživeli smo zelo pester dan.

Po prihodu smo se najprej sprehodili skozi center mesta in si nato v eni od kinodvoran ogledali 5D film ter predstavitev z naslovom Dunaj skozi čas. Res smo podrobno doživeli vse, še kaj takšnega, kar si nismo najbolj želeli. Videli smo tudi mrtve ljudi, ki so se premikali, a so to bile na srečo le lutke.

Po filmu smo si ogledali nekaj najpomembnejših dunajskih znamenitosti, med drugim naravoslovni muzej in cerkev sv. Štefana. Vmes smo imeli tudi kar dve uri prostega časa. A je bilo še to premalo, da bi prehodili vse trgovine, tako da je ostalo komaj dovolj časa, da smo hitro nekaj pojedli.

Dan nam bo ostal v lepem spominu in tudi vožnja na avtobusu je bila zanimiva. Slišali smo kar nekaj novih zgodbic in smešnih dogodivščin. Vse je bilo super, le v muzeju se je zgodila manjša nesreča. Sošolec je nekje pozabil svojo jakno in je ni več našel. A imel je srečo v nesreči, saj so mu jo nekaj dni pozneje, po učiteljičinem posredovanju, poslali po pošti.

Res sem vesela, da sem se udeležila te ekskurzije, saj sem preživela čudovit dan s prijatelji in se naučila nekaj novega.

Sara Sobočan, 9. a

Mentorica: Maja Debeljak

 

BOŽIČNI GRADEC

V četrtek 20.12. 2018, smo se vsi učenci 7. razredov, ki obiskujemo pouk nemščine, odpravili v božični Gradec. Pridružili so se nam tudi učenci, ki imajo na urniku turistično vzgojo. Z avtobusom smo se takoj po koncu pouka, in sicer ob 13.00, odpravili proti Avstriji. Med vožnjo so nam učenci turistične vzgoje povedali nekaj zanimivosti o Gradcu. Čas nam je hitro mineval, saj smo se med vožnjo pogovarjali ali pa se igrali besedne igre. Ko smo prispeli, nam je učiteljica razdelila vstopnice, nato pa smo se s posebno zobato železnico povzpeli na grajski hrib – SCHLOSSBERG. Na poti do naslednje znamenitosti smo se ustavili ob gradu, po katerem je znameniti hrib s cerkvijo dobil ime. Sprehodili smo se do urnega stolpa na griču Schlossberg. Velikanski urni stolp, ki se oglaša z glasnim zvonjenjem, je simbol mesta Gradec. Urni in minutni kazalec sta zamenjana, to pa zato, da so lahko v preteklosti kmetje, ki so delali na poljih, tudi od daleč videli, koliko je ura. Takrat zanje minute niso bile tako pomembne. Z velikim dvigalom, ki poteka v skali grajskega griča, smo zapustili znamenito uro ter odkorakali čez most, od koder smo videli posebno stavbo v obliki školjke, ki se razteza od levega do desnega brega reke Mure. Zanimivo je, da se v njej nahaja kavarna in plezalna stena ter mini amfiteater za razne prireditve. Nedaleč stran pa obrežje reke Mure krasi velikanska stavba črne barve, ki vzbuja zanimanje zaradi svoje črne barve in prav posebne oblike, ki spominja na obliko človeških pljuč. A vse to ni nič proti prav posebnemu presenečenju, ki ga je za nas pripravila učiteljica Maja Debeljak,  odpeljala nas je namreč v trgovino Manner. Po obisku trgovine sladkosti pa je sledila še vožnja s pravljičnim božičnim vlakcem, ki nas je odpeljal mimo bogato okrašenih stojnic, da smo začutili pravo božično vzdušje. Po koncu čudovite vožnje smo imeli prosto, da smo se lahko do sitega najedli dišečih vafljev, pa tudi kupili smo si lahko majhna (ročno izdelana) darilca. Obiskali smo tudi slavne ledene jaslice, ki jih posebej v božičnem času postavijo za obiskovalce Gradca. Pot nas je nato vodila po ulici Krippen weg do slavne igre zvonov. Nedaleč proč je čudovita majhna trgovinica, ki je bila naša zadnja postaja v Gradcu, tam smo nakupili še majhna presenečenja za družinske člane. Z avtobusom smo se utrujeni, siti sladkih vafljev, polni vtisov in zelo veseli vrnili v Hoče.

Monja Kobler

Mentorica: Maja Debeljak

 

 

(Skupno 286 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost