TABOR VRSTNIŠKE MEDIACIJE

Pretekli vikend je skupina bodočih vrstniških mediatorjev z mentoricami izvedla tabor vrstniške mediacije.

Že od oktobra se 13 učencev 7. in 8. razreda z mentoricami Sašo Muršec, Matejo Štiglic ter Jasno Pitamic ob torkih srečuje na usposabljanjih za vrstniške mediatorje. Odločili smo se, da se tudi naša šola pridruži skupini šol, kjer že nekaj let uspešno izvajajo tovrstno vrstniško pomoč. Za kaj gre?

Mediacija je ena izmed alternativnih oblik pomoči pri reševanju sporov. Mediator pomaga sprtim stranem, da same najdejo rešitev, ob tem pa ohranjajo primeren nivo komunikacije ter se ob pogovoru počutijo enakovredno. Gre za uporabo strategije, ki se izkazuje za uspešno, sploh v začetnih fazah konfliktov. Vrstniška mediacija omogoča učencem, da rešujejo spore brez vpletanja in posredovanja učiteljev, svetovalne službe in staršev. Učencem tako omogočimo, da sami prevzemajo odgovornost za reševanje konfliktov.

Učenci mediatorji na poti učenja pridobivajo nova znanja, ki jih bodo lahko uporabljali tudi v vsakodnevnih situacijah. Veseli nas, da izbrani učenci, ki so se sami odločili, da stopijo na novo pot učenja, v igrah vlog že odločno kažejo novo pridobljeno znanje.

Na taboru smo se pobližje spoznali,  se učili, izvedli veliko delavnic z igrami vlog, zaplesali ter se poigrali. Sladkali smo se z doma narejenimi dobrotami učencev in spoznali šolo tudi v večernih urah. Z izbranim filmom smo se v petek popeljali do sanj in nato malce utrujeni , a pripravljeni na delo v soboto veselo vstali. Navdušeni nad novimi spoznanji, znanji in tudi prijatelji, smo v soboto zaključili in že se nadejamo novih srečanj. Kmalu bo OŠ Dušana Flisa Hoče dobila nov krog vrstniških mediatorjev, ki nam bodo pomagali do še boljše komunikacije in konstruktivnega reševanja sporov med učenci.

Jasna Pitamic

(Skupno 146 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost