PRVIČ OB ZAKLJUČKU BRALNE ZNAČKE NA NAŠI ŠOLI ILUSTRATOR

Bilo je v sredo, 11. 5. 2016, v stari telovadnici. Obiskal nas je ilustrator Uroš Hrovat, ki od leta 1994 tesno sodeluje s pisateljem Primožem Suhodolčanom, tako da ilustrira njegova dela. Lansko leto pa se je prvič preizkusil tudi v pisanju in izdal do danes dve knjigi: Zombi virus in Vampirski paradižniki.

Še prej pa…

Pogovor po mailu in telefonu:

»Pripravite mi gladko steno, dolgo od 8 – 10 metrov… S seboj prinesem velike liste in črne flomastre. Potrebujem ozvočenje z naglavnim mikrofonom, metrsko ravnilo in čim manjši stol na kolesih… Prebrati mi je treba nekaj teksta iz slikanice Peter Nos Zemljani in Lunijani…« Takšen je bil en del navodil našega gosta. Torej nekoliko drugače, kot običajno.

Sceno bo narisal kar sam, mi bomo naredili samo napis z njegovim imenom in priimkom!? sem razmišljala.

In res, med njegovim govorjenjem in branjem zgodbic učiteljice Katarine Vabel je na steni nastajala ilustrirana zgodba. Začel je s slinastim polžem in turbo Tonijem, ki se boji steklega polža ter beži pred njim. Za njimi stoji policist (tega je dodal na željo učencev), ki z radarjem meri »drvenje« polža.

Sicer pa pravi, da zelo rad riše pošasti, ker mu je dovolj lepih muck, rožic in punčk. Zato je svojo stensko zgodbo zaključil z vampirskimi paradižniki, pošastmi in zombijem.

Za risanje je svetoval naslednje: »Najprej čim več prerisujte, nato pa v neki točki preidite na svoje junake in la lastne risbe.«

Učencem predmetne stopnje je pripovedoval o nastanku stripa, o različnih stripovskih junakih in o tem, kaj mora imeti strip. Najprej je narisal en del zaključka stripa (Miki miško in Simpsonove), nato pa je začel z zgodbo o Tončku in Balončku ter o Jabolku spora.

Ob risanju je opisoval efekte za različne izraze na obrazu, za hitrost nekega predmeta, za razpoloženje itd. Vmes je strip prekinil z efekti POK in BOOOOM ter učencem povedal, kaj narišejo, da poudarijo zvočnost takih besed.

Morda je bilo težje spremljati risano besedo kot govorjeno, a bilo je naše prvo srečanje z nastajanjem ilustracije v živo.

Hoče, 12. 5. 2016                                                                                      Lidija Mazgan, knjižničarka

(Skupno 106 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost